Först vill jag passa på att önska dig ett så bra 2015 som möjligt.
Att tänka positivt är ett slitet uttryck och lätt för någon att bara kasta ur sig för att erbjuda en quick fix till den som fastnat i en besvärlig situation eller momentum som det numera är populärt att uttrycka sig.
Men att tänka positivt kan betyda fler saker, här beskriver jag något som vi i bokbranschen kallar positiv formering.
Formering är ett bokbinderiuttryck för hur inlagan förhåller sig till omslaget.
Den absolut vanligaste formeringen är den s.k. negativa formeringen på hårdband där bokblocket är mindre än dess omslag.
På mjukband är däremot den positiva formeringen mer vanlig. Om du inte vill ha flikar på omslaget.
Anledningen till att dessa olika varianter är mer vanliga för den ena typen av bindningar är rent maskintekniska.
Men i många år har även den positiva formeringen börjat användas även vid bindning i hårda pärmar (se bilden ovan). Framförallt är detta pådrivet av kreativiteten hos formgivare och andra kreatörer. Och jag får fler och fler förfrågningar om detta. Nu har uttrycket även spritt sig utanför dessa kreatörers domäner.
Jag fick senast igår en förfrågan från en mindre van bokbeställare om jag kunde beskriva vad detta innebär för just hårdband och som vanligt åtog jag mig uppgiften med glädje.
Först tänkte jag förstås gå den enkla vägen att Googla i hopp om att finna någon som på ett enkelt sätt redan beskrivit detta. Men i de översta träffarna hittade jag inget användbart så jag tänkte att då får jag göra det själv.
Som du ser på bilden ovan, innebär positiv formering att bokblock och pärmar har samma format. Rent tekniskt gör man en trimning av bokens kanter efter den bundits.
Vilket då innebär att pärmens överdrag som normalt viks över pärmkanterna skärs bort och pärmpappens material blir synligt.
Fördelarna är endast kosmetiska och ger ett tufft och annorlunda utseende på boken, vilket i många fall är viktigare än de eventuella negativa följderna detta innebär.
Men jag vill ändå ta upp dem här.
Det som är den största negativa följden är att boken blir mer känslig för ovarsam hantering. Efter ett tag finns en risk att pärmens snitt börjar fläka sig och att hörnen blir skadade och boken ser lite luggsliten ut.
En annan negativ följd är att detta fördyrar produktionen något, även om det är marginellt. det krävs nämligen ytterligare ett produktionsmoment.
Men det är riktigt snyggt!
Och det är knappast någon överraskning att vi hanterar både positiv och negativ formering i våra produktionslinor.
Vi är positiva till det mesta, även det negativa!
Förmågan att göra nytta genererar framgång.
/Jonas