Nödvändigt nytänk för framtiden

De globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 och klimatavtalet från Paris talar sitt tydliga språk. Vi står inför en nödvändig samhällsomställning – från ett fossilbaserat och linjärt samhälle till ett biobaserat och cirkulärt. Visionen om den fossilfria framtiden baserad på förnybara råvaror driver på efterfrågan på nya hållbara produkter och processer.

Globala målen for webb

Vi närmar oss med med ”stormsteg” (om uttrycket tillåts) den s.k tipping point som forskarna befarar gör alla åtgärder fruktlösa för att rädda klimatet för framtida generationer. Och ju längre tid som går desto snabbare accelererar tiden.
Hur länge ska vi vänta på att någon annan löser det åt oss?
Eller ska var och en göra vad den kan utifrån sin egen horisont och fatta rätt beslut?

Just nu pågår Bokmässan i Göteborg och i media handlar det nästan uteslutande huruvida främlingsfientliga organisationer har rätt att medverka eller inte.
Debatten kring hållbar produktion och konsumtion av böcker existerar inte alls i sammanhanget. Detta trots att all produktion och konsumtion är resurskrävande. Men det finns sätt att att ställa om till mer hållbart med bibehållen out put.
Och för beställaren är det inte alls så svårt. Det är lätt att välja rätt samarbeten.

I det tysta har vi just på Bokmässan lyckats locka några uppdragsgivare att välja vårt synsätt och våra ansträngningar för att minska klimatavtrycket vad gäller just bokproduktion.

I ett av fallen hade vi stark konkurrens från en producent i Baltikum,  men tack vare att vi kunde visa på våra fördelar gällande just klimatet valde de oss för detta uppdrag.
Jag kommer berätta mer om detta uppdrag längre fram.
Det är ett riktigt stort uppdrag som om det skulle hamnat i Baltikum skulle ökat klimatavtrycket avsevärt.
Ett klokt val tycker vi.

Det är också vår förhoppning att fler tänker framåt och väljer hållbara alternativ framför kort högre ekonomisk vinst för sin produktion. Det är ju först då som fler producenter tvingas ändra sig och erbjuda mer och fler hållbara alternativ.

Vi själva har hållit på sedan 2001 med våra transporter via elektrifierad järnväg och sedan 2011 med produktion från el från våra egna  sextusen kvadratmeter solceller på taket.
Om vi lägger till våra miljöcertifieringar som bevis på helhetstänket så blir det än bättre.

Varje gång vi bidrar till att någon väljer ett bättre alternativ med fokus på klimat och miljö har vi vunnit en seger.
Jag hoppas att fler väljer att dela dessa framtida segrar med oss.

/Jonas

 

 

 

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.