Ett nytt elfordon i stan (Örebro)

Jag har det stora privilegiet att under en hel månad vara testpilot för Clean Motions Zbee.

Efter en provkörning på Clean Motions huvudkontor i Lerum för någon vecka sedan och med lite eftersnack transporterades Zbee i ett släp till Örebro igår.

Zbee trailer

Nu ska jag testa den för att se hur den passar in i en mellanstor stad.
Så nu hoppas jag på alla typer av väderförhållanden för att se dess potential som ett stadsfordon.

Jag vet redan att den inte släpper ut någon koldioxid, inga kolväten eller andra skadliga föroreningar. Jag vet också att den är tyst och att den tar liten plats.

Zbee parkering

Eftersom Zbee är registrerad som Moped klass 1, parkerar jag gratis på stadens MC/Moped parkeringar.

Apropå liten plats:
Igår parkerade jag Zbee på tvären i änden på en vanlig parkeringsruta på Kungsgatan och lade i pengar i P-automaten för att handla på Willys. När jag kom tillbaka med mina två kassar hade en fullstor bil trängt sig in på den yta som var över av parkeringsrutan. Så där stod vi bägge två på samma yta som är avsedd för en. Nu glömde jag kolla om bilföraren ifråga hade löst egen P-biljett. Och även om han inte skulle gjort det så bjuder jag på den (den här gången).

Det jag fascineras av är att Zbee är riktigt rolig att köra. Inte bara för att den väcker uppmärksamhet och att jag fått många ”tummen upp” från människor som ser den. Den har en acceleration som gör att jag hänger med i trafikrytmen fram till nästa trafikljus. Jag upptäckte idag att jag kör om stadsbussarna med lätthet. I och med att Zbee är så pass liten, är den också smidig att byta fil med.  En del bilister vinkar t.o.m med fram mig i kön med ett leende.
Mitt eget leende bakom styret kommer sig mest av att jag vet att jag transporterar mig själv på ett helt rent sätt.

Zbee hemmaladdning

Jag fick åka till Clas Ohlson och köpa mig en förlängningssladd för att kunna ta ström från lägenheten och ladda Zbee. Det behövs alltså ingen dyr specialkontakt, utan fungerar perfekt med ett enkelt två fas uttag.
Jag har varit i kontakt med Örebrobostäder för att höra om jag kan ladda via stolpen för motorvärmare som jag har på min boendeparkering. Men tyvärr är de bara påslagna när det är vinter. Men de skulle kunna öppna upp den mot en schablonkostnad på 450 kronor/månad. Den kostnaden är då baserad på den el som en vanlig elbil i genomsnitt skulle förbruka för en månad. Men då  skulle jag behöva köra Zbee 32 mil/dag, alla dagar i veckan, hela månaden, för att köra upp den elen, och då var det inte ett så tilltalande alternativ.
Men vi för en dialog hur vi skulle kunna lösa det på ett bättre sätt.

Kort sagt, två dagar med Zbee har bara varit positiva. Inte ens min förkylning, med feber, hosta och halsont, har förmått mig att bli på dåligt körhumör.

/Jonas

 

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.