Tänka nytt är upplyftande

Jonas profilbild

Ibland är det oerhört nyttigt och upplyftande att stanna upp och se sig omkring. Det finns då en möjlighet att försöka se saker från nya perspektiv.
Jag hade en sådan stund under sommaren som gick. Jag vet inte om det var flytten till den nya lägenheten eller om det var något annat som fick mig att stanna till och och fundera.
Flytten har inte bara inneburit ett nytt hem, det har också resulterat i ett annat kontor (i hemmet), nya vyer, nya promenadvägar med hunden och möten med andra människor. Bara en sån sak som att plötsligt köpa hämtpizzan från en ny pizzeria var ett lyft. Pizzeria Bagdad på Norrcity i Örebro gör riktigt goda pizzor.

Som ni kanske redan förstått är mitt miljöengagemang ganska stort, med bl.a. solcellsproduktion på tryckeriet i Italien (STIGE), tågtransporter till och från och mycket annat som jag försöker göra så miljöbesparande som möjligt.

Av en ren tillfällighet sprang jag på ett koncept för recycling av mobiltelefoner för ett tag sedan. Jag kunde förstås inte låta bli att bli nyfiken och ville lära mig mer vad detta innebär. Plötsligt var jag mer involverad än jag vad jag tänkt mig från början. Först på fritiden och sedan alltmer som anlitad konsult.
Nu har ett första steg i den lanseringen av recyclade mobiltelefoner på marknaden skett.
Det fina i kråksången är att du får samma prestanda när du köper en recyclad mobiltelefon som en ny. Samtidigt gör du en rejäl insats för miljön. Under mitt researcharbete fann jag att en enda liten mobiltelefon (smartphone) genererar 86 kilo avfall under tillverkningsprocessen. Ja, du läste rätt, 86 kilo! Så egentligen skulle man behöva en skottkärra för att kunna bära mobilen med sig.
Metaller av olika slag ska brytas och utvinnas ur jorden för att sedan ingå i diverse komponenter i telefonen. En jord vars årliga resurser vi idag har förbrukat redan efter 8 månader. Det är inget annat än vansinne och det torde vara klart för alla och envar att så kan vi inte fortsätta.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting. Ett tips är att sätta sig en stund, ta en funderare kring vad kan du i din vardag kan göra för miljön.
Nu kan jag tipsa om en sak du faktiskt skulle kunna göra.

Köp en recyclad mobiltelefon. Spara på miljön och spara pengar. Du får samma prestanda som en ny så egentligen finns bara fördelar.
Köp den kontant eller på avbetalning, köp den med eller utan abonnemang, men köp den nu. Det är inget att vänta på. Nedanstående länk går till MyBeats web shop där du kan läsa mer här>>.

Naturligtvis är det upp till dig själv att följa mitt tips, valet är ditt. Men ibland är det riktigt spännande att tänka i nya banor.

Ett annat tips är att fortsätta köpa tryck från 100% solcellsproduktion.

De ställen där alla tänker lika, där blir det inte mycket tänkt.

/Jonas

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.