Frightened freights

Jag såg en skrämmande dokumentär på SVT igår kväll.
Se den du också på SVT Play>>

Vignette SVT Play Fraktad

Dokumentären beskriver hur mycket frakter med båt påverkar vårt klimat och vår hälsa negativt. Jag blev helt överrumplad när jag såg att frakter via sjöfart spyr ut så mycket elände i luften. Ett enda containerfartyg förorenar lika mycket som 50 miljoner personbilar! (se 34 minuter in i programmet) Deras törstiga motorer förbränner orenad tjockolja som har diverse andra ämnen i sig och de har inga som helst krav på sig att rena sina avgaser. Det har lett till att boendes invid hamnar har blivit sjuka i luftrörsrelaterade sjukdomar med ökad dödlighet som följd.

Om vi dessutom lägger till hur mycket koldioxid varje skepp förorenar atmosfären med så är det helt otroligt att detta får fortgå.

Vill du att din bok, din katalog eller ditt magasin transporteras på detta miljö- och hälsovådliga sätt?
När du beställer från t.ex. Baltikum, Indien eller Kina har du inget annat val än att acceptera transport via sjöfart.
Eller föredrar du våra tågtransporter, där i stort sett inga föroreningar eller koldioxidutsläpp sker?

Vi fraktar vårt gods med elektrifierad tågtransport från producenten i Italien ända fram till distributören i Sverige, Norge och Danmark.

Tåglinje

Och tack vare broarna över Lilla Bält, Stora Bält och Öresund behövs ingen fartygsfrakt alls. Det är först när godset anlänt distributören i respektive land som lastbilar används den sista vägen ut till konsumenten annars är det tågtransport hela vägen.

Bild Stora Bältbron(Bron över Stora Bält)

Vilket klimatavtryck vill du att din bok gör?
Det är fritt att välja. Du avgör själv hur många extra kronor per bok som miljön och hälsan är värd. En, två, fem eller 10 kronor?

Vi och våra befintliga kunder har gjort våra val.
Hur tänker du?

/Jonas

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.