Fler än en halv miljon exemplar.

Bibel för barn 2016 1

Bibel för barn är en långlivad bok som sålt bra, både i Sverige och övriga Norden.

När jag för några veckor sedan besökte Verbum för att resonera kring det senaste tryckuppdraget fick jag chansen att fråga lite mer kring den. Birgitta Axelsson är förlagsredaktör, och var med vid dess tillkomst 1995, var generös nog att ta sig tid för att berätta en fantastisk bokhistoria.

Boken som nu levt i mer än 20 år kom till efter det att förlaget bestämt sig för att göra en helsvensk bibel för barn. Projektgruppen tog kontakt Ulf Löfgren för att fråga om han ville illustrera hela boken och efter en viss tvekan tackade Ulf ja till uppdraget. Ulf var redan då en känd barnboksillustratör (bl.a. böckerna om Ludde och Albin) och han gick in med hull och hår och skapade 270 illustrationer i akvarell. Ulfs akvareller har gett de bibliska gestalterna nytt liv med sitt finstämda och lite humoristiska bildspråk.

Bibel för barn 2016 2

De valde också att ha flera skribenter som skrev olika delar framför att ge uppdraget till en och samma författare. Det gjorde att man kunde hålla sig nära de ursprungliga bibeltexterna och att de kunde jobba parallellt med olika delar. Birgitta berättade att det var lättare för författarna och illustratören att förhålla sig fria till Gamla testamentets berättelser än till det Nya testamentet. Men efter ett omtag med det Nya testamentet fick de ihop bägge delarna till en helhet.

När vi på STIGE/Creaprint kom in i bilden 2010, hade förlaget precis bestämt sig för att digitalisera hela materialet. Det fanns bara på filmmontage som man gjorde tryckplåtarna från. Och då det inte längre fanns tryckerier som kunde lösa detta i rätt format gick uppdraget till oss att scanna in filmmontagen för bilderna och OCR-scanna texten från böckerna för att sedan sammanföra dessa till ett hanterbart digitalt format. Då boken givits ut på svenska, danska, finska, nynorsk, bokmål, isländska, nordsamiska, enaresamiska och även på tyska så var det ett tidskrävande arbete.

Och med tanke på att över en halvmiljon barn har fått boken så var det ett hedersamt uppdrag. Som vi är genuint stolta över att få vara delaktiga i.

Naturligtvis är Bibel för barn tryckta med 100% solcellsenergi, för klimatets skull.

Förmågan att göra nytta genererar framgång.

/Jonas

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.