En pålitlig 89-åring

logo-creaprint-stige-scandinavia-verde-2-for-blogg.gif

Ett företags historia är kantat av stora förändringar under årens lopp.
STIGE , vårt italienska tryckeri, är en vital 89-åring som sköts med omsorg av familjen Martano ända sedan starten 1927. Idag är det tredje generationen som har ansvaret för  välmåendet.
Under alla dessa 89 årens utveckling har många tekniska och affärsmässiga skiften passerat och som i dess spår krävt nyfikenhet, uppmärksamhet och skapat en massa erfarenhet.
Man kan med fog säga att kunderna kommer och går men STIGE består. En del kundföretag väljer andra leverantörer, andra byter skepnad eller lägger hatten på hyllan. En del har följt med länge på resan och en del är nya bekantskaper som vi trivs bra tillsammans med.

Det som inte ändrat sig genom åren är familjen Martanos syn på miljö och ekonomi. Dessa två har gått hand i hand under alla dessa år. Är du sparsam med ekonomin blir du också sparsam med resurser och får mindre miljöbelastning på köpet.

Jag vill nämna en liten detalj som kan verka försumbar men som ändå visar på att tänket genomsyrar helheten.
Varje gång jag besöker STIGE slås jag av att det är lite dunkelt i kontorslokalerna och korridorerna. Det beror på att Signore Martano Sr. går och släcker lamporna i de rum som inte används för tillfället. Detta har jag under årens lopp själv anammat och ser till att jag släcker taklampan när jag går ut ur rummet. Inte bara när jag är där på besök, utan även när jag är på hemmaplan.
Men där ljus behövs är det förstås tillräckligt med tända lampor och armaturer. Varför förbruka energi i onödan?  Det är bland annat just därför som STIGE driver sin fabrik från sina egna solceller på taket.

Solarpanels STIGE roof

Den senaste tiden har väl ingen undgått att tryckerier slås ihop, läggs ned och struktureras om både här hemma och i världen.
Det är en tuff verklighet med kundförluster, konkurser, krympande marknader, teknisk utveckling och global konkurrens om uppdragen som den grafiska industrin har att hantera.
STIGE lever vidare tack vare långsiktig omsorg och medveten konsolidering för framtiden.

Inte så sällan kan det vara klokt att låta andra göra misstagen och själv gå in i något nytt först när utvecklingen hittat sina rätta former. STIGE låter andra vara försökskaniner och produktutvecklare och kliver in när möjligheten att tjäna pengar är större.
Det har varit en strategi sedan 1927 och den har visat sig vara minst lika gångbar idag.

Välkommen att lära känna en klok, välmående och pålitlig 89-åring.

 

/Jonas

 

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.