Fråga 1:

150 gr. papper är benämning som anger…

  • …papprets tjocklek?
  • …papprets ytvikt?
  • …papprets styrka?

Denna fråga svarade samtliga fel på som gjorde min lilla grafiska frågesport i montern på Bokmässan.
ALLA svarade papprets tjocklek. Till och med några kollegor i branschen!!

Rätt svar är: Papprets ytvikt.
Ett 150 gr. papper kan ha olika tjocklek beroende på om det är obestruket eller bestruket, vilken typ av bestrykning pappret har eller vilken bas pappret har. Vi skiljer då på papprets bulk. Däremot väger det alltid 150 gr. /kvm.

Så nästa gång du vill ha ett tjockare papper är det inte bara att fundera på att gå upp en ytvikt, utan du kanske ska byta papperskvalitet! Arctic the Volume är ett mycket bra papper om du vill få trycksaken att svälla och inte bara bli tyngre.

/Jonas

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Papper. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar