Svenska Turistföreningens gröna fokus

STF 2017 Bild 1

Telefonintervju med Sara Wangler, Marknadskommunikatör, Svenska Turistföreningen.

-Hej Sara, Jonas Jernberg från Creaprint/STIGE här. Har du tid med en liten intervju?
-Ja, det passar bra, bara det inte tar för lång tid. Jag ska in på ett möte halv två.

-Nej, då jag vill bara ställa några korta frågor hur ni på STF ser på miljö och hållbarhet?
-Att jobba hållbart ligger i vårt DNA.
STFs hållbarhetspolicy bygger vidare på vår 131-åriga historia, och pekar ut en nödvändig och viktig riktning för vårt hållbarhetsarbete – att vara en drivande aktör för en hållbar turistisk utveckling i Sverige.

-Kan du ge några exempel?
Våra 7 viktigaste hållbarhetsfrågor är:

  • Slå vakt om allemansrätten
  • Verka för god infrastruktur för hållbar turism
  • Tillgängliggöra natur och kulturupplevelser för fler
  • Säkerställa god kvalitet på produkter, erbjudanden och anläggningar
  • Verka för tillgång till bra leder
  • Minska verksamhetens klimatpåverkan
  • Verka för bullerfri natur/tysta miljöer, framförallt i fjällen.

-Vem ansvarar för det hos er?
– Det är allas ansvar. För de stora penseldragen har vi Maria, vår Hållbarhetsansvarig. Hon har jobbat hos oss i snart ett och ett halvt år. Och det innebär att vi nu jobbar än mer fokuserat med detta.
Vi har även en digitala utbildning, Hållbarhetsresan, som är ett bra verktyg för oss alla som jobbar på STF.

-När ni pratar hållbarhet, vad menar ni då?
-Vi ska vara en drivande aktör för en hållbar turistisk utveckling i Sverige. När våra medlemmar och gäster turistar i Sverige med STF ska de veta att detta är vårt fokus. Vi har till exempel precis lanserat ett Hållbarhetslöfte till våra gäster och medlemmar. Ett löfte i tio punkter som är baserat på vår policy och där varje anläggning uppfyller det på sitt unika sätt. Det berör allt från källsortering och energiförbrukning till vårt bidrag för en levande bygd och hur vi inspirerar gästerna att leva mer hållbart.
Vi ska även utveckla vår verksamhets samhällsrelevans, lönsamhet och medlemsnytta samtidigt som vi tar ett miljömässigt och socialt ansvar i allt vi gör.
Man kan läsa mer om det på vår webb.
När vi renoverar våra  fjällstugor mitt ute på fjället innebär alltid stora utmaningar.
Vi försöker utföra de flesta transporter under vintern när material kan fraktas med bandvagn och skoter. Då en bandvagn kan ta 4–6 gånger större laster än en helikopter.

-Hur går det jobbet?
– Bra, när det gäller Hållbarhetslöftet ska alla våra boenden ha skrivit under Hållbarhetslöftet inom tre år. Och just nu har cirka 25 anläggningar skrivit under. På våra boenden jobbar vi kontinuerligt med att lyfta hållbarhetsfrågor och arbeta så lokalt som möjligt.

-Ni har många leverantörer för att verksamheten ska fungera. Vad ställer ni för krav på dem?
-Vi ser hela tiden över våra inköp och vilka leverantörer vi jobbar med. De ska liksom vi, hela tiden utvecklas. Vi måste hålla hårt i reglerna för att vara trovärdiga. En leverantör som slarvar med det arbetet kan förlora uppdraget.
I och med att vi är en medlemsorganisation så styr medlemmarnas krav mångt och mycket våra beslut. Och vi vet att våra medlemmar är generellt mycket kunniga och engagerade i natur, miljö och klimatfrågor. Så man kan säga att vårt miljöengagemang går ända från den enskilde medlemmen hela vägen till ledningen.

– Hur ser du på den senaste leveransen av katalogen och kartorna från oss?
-Vi är mycket nöjda. Och vi har ju samarbetet i många år nu och det flyter på bra. Vi gillar att ni tar energin från egna solceller och transporterar på järnväg.
Det är lite mer än vad många av era konkurrenter i upphandlingarna gör. Och det är förstås en bidragande orsak till att vi har fortsatt samarbetet under många år.

STF 2017 Bild 2
(kolofonsidan i årets katalog)

STF 2017 Bild 3
(sida i katalogen med miljömärkningar och förklaringar)

– Nu närmar sig klockan halv och jag tänker inte ”plåga” dig med mer frågor. Så du hinner till ditt möte. Tack för att du tog dig tid och ville berätta.

-Tack själv.

/Jonas Jernberg

 

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.