2012 konsumerades lika många boktitlar som 2011

aftonbladet.se skriver att de stora förlagen går på knäna medan de s.k.  Mikroförlagen ökar sin andel av titlar på marknaden. Efter de gyllene åren efter att bokmomsen sänktes från 25% till 6% så tvingas nu de dominerande förlagen till nedskärningar. Att ge ut på eget förlag har fått en annan innebörd. Numer ger tydligen författare i större utsträckning ut sina böcker själva. Ny produktionsteknik och nya försäljningskanaler ritar om litteraturkartan.

Däremot skapar, enligt artikelförfattaren, utebliven korrekturläsning, obefintlig faktagranskning och avsaknaden av en redaktörs kritiska öga sämre böcker.
Böckerna blir således sämre men fler.
För egen del undrar jag: Vad är det som avgör om en bok är bra? Innehållet eller försäljningssiffrorna?
Kritikernas tycke eller läsarnas dom?
Tydligen står de i motsattsförhållande till varandra.
Finge jag välja så skulle jag då välja ett bra innehåll som säljer bra.

Det som är intressant i sammanhanget är att enligt Kungliga Biblioteket håller sig antalet nyregistrerade titlar på samma nivå under 2012 som det gjorde året innan.
Boken som företeelse har blivit mer av en färskvara. Den genomsnittliga levnadstiden ligger idag på tre månader enligt Svensk Bokhandel.
Med andra ord konsumerar vi böcker som vi konsumerar allt annat: Fort och mycket!

Läs hela artikeln här>>

/Jonas

 

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar