Vi är planetskötare – så det är allt bäst att vi sköter oss.

Det är sedan länge fastställt att mänskligheten påverkar hur planeten jorden mår.
Vi har idag större påverkan än vulkanutbrott, kontinentförskjutningar, solinstrålning och andra  yttre förutsättningar har tillsammans. Det är vi som står ansvariga för att de vilda däggdjuren utrotas, det är vi som är skyldiga till massvält, det är vi som är skillnaden för att bevara vårt lilla blåa hem i världsrymden beboeligt för framtida generationer.
Vi är alla därigenom planetskötare.

Och som 15-åriga Greta Thunberg sade till FN:s Generalsekreterare och den samlade presskåren på klimatmötet i Katowice, Polen:  ”Världens ledare beter sig som barn.”
Och hon menar också att vi redan har alla svar, vi har redan alla lösningar, men vi har inte tiden att vänta. Det är bara att sätta igång och göra.
Jag måste säga att den där Greta, hon har mer ryggrad än vad många av oss ens är i närheten av.

Greta har rätt, vi har redan tagit fram lösningarna och sätten att mäta, följa upp och komma framåt.

I förra veckan hade jag ett föredrag för en samling verksamhetskonsulter gällande vad det finns för lösningar och vad de innebär. Nedan följer ett utdrag ur det fördraget.
Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbarhet.

Den 25 september 2015 antog 193 av världens länder Agenda 2030, de 17 globala målen för hållbar utveckling.
Vilka syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Globala målen och Agenda 2030 är den mest ambitiösa överenskommelsen för hållbar utveckling som världens ledare någonsin har antagit.
I begreppet hållbar utveckling integreras de tre dimensionerna av hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig.
Med Globala målen har världens ledare förbundit sig till att uppnå tre fantastiska saker fram till år 2030; att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att lösa klimatkrisen.

Med hjälp av Globala målen är vi den första generationen som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna.

Hur funkar då de globala målen?
Globala målen är integrerade och odelbara. De har visserligen nummer, men det betyder inte att ett mål prioriteras över det andra. Genom att ett mål uppfylls så förenklar det vägen att uppnå ett annat.

Jag ska försöka mig på att förklara med ett exempel som ligger mig varmt om hjärtat,
Utsläppsfri mobilitet.

Genom investeringar i hållbar industri, innovationer och infrastruktur, mål 9,
så producerar och konsumerar vi hållbara produkter (fordon), mål 12.

På så sätt skapar vi hållbara städer och samhällen, mål 11,

och när vi tankar fordonen med hållbar energi, mål 7,

så bekämpar vi klimatförändringarna, mål 13.

Och vi får bättre hälsa och välbefinnande på köpet, mål 3.

Så hänger det ihop.

Så vad är kruxet? Det är väl bara att göra?
Ja, om det vore så enkelt, då hade det redan varit klart.
Men i verkligheten så krävs det ett förändrat förhållningssätt och nya vanor hos vanedjuret Homo sapiens. Och det är inte det lättaste. Det är i och för sig relativt lätt att lära sig nya saker, svårigheten ligger i att glömma det gamla. Och då krävs det både insikt och engagemang. För på förändringens dörr sitter handtagen bara på insidan.

Hur i herrans namn ska vi göra då?
Jo, vi måste helt enkelt gå till oss själva och göra det vi kan göra. För varje gång vi byter ut ett sämre alternativ med ett bättre, så har vi alla gjort en liten seger. Det är egentligen inte konstigare än så.

Jag har bestämt mig för att göra det jag kan, sedan får var och en ta ansvar för sitt.
Och det duger tyvärr inte att säga att någon annan ska göra sitt först.
För det är bara inför dig själv du är du, inför alla andra är just du någon annan.

Ur det här specifika föredraget såddes ett frö hos företagsledningen hur de kan använda detta i sitt arbete. Både internt och ute hos uppdragskunderna.

Förmågan att göra nytta genererar framgång.

/Jonas

 

 

 

 

 

 

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.