“Pre run copies” allt vanligare i Europa

Det senaste året har det blivit allt vanligare att förlagen i Europa, främst i Frankrike, använder sig av s.k Pre run copies. Det kan översättas till förhandsexemplar, inte att förväxlas med arkivexemplar som är något helt annat.
Förlagen beställer en eller ett fåtal exemplar av den färdiga boken långt innan det är dags för den egentliga produktionen.

Dessa används som ett införsäljningsverktyg till boklådor, varuhus m.fl. och gör det lättare för alla i processen att se hur den färdiga boken kommer att se ut. (To see is to believe) De används också med fördel för att testa av formgivning och innehåll på marknaden.
Man beställer då några sidor ur det planerade innehållet som digitaltryck av tryckeriet, binder ihop det med blanka sidor för att nå rätt omfång och binder ihop det i tjocka eller tunna pärmar. Till slut slås ett digitaltryckt skyddsomslag om boken så att man upplever den färdiga bokens utförande och innehåll.

Vinsten för förlaget är att de lättare kan sälja in produkterna (t. ex. till en mässa)och på det sättet senare trycka upp rätt antal av huvudupplagan. Ingen tjänar på att samla på sig hyllvärmare i lagret. I slutändan sparar förlagen tid, pengar och arbete. Detta går också hand i hand med våra ambitioner att minska förbrukningen av papper och transporter. Att spara på resurser innebär en insats för miljön.
Jag minns att detta var något som vi diskuterade på ett tryckeri jag jobbade för 1999. Men då var det ingen som trodde på min idé. Det känns lite av ett deja vu´att nu höra av STIGE i Italien att de investerar i en digital tryckpress enkom för detta ändamål.

Idag erbjuder vi denna tjänst till våra kunder.
När du nästa gång funderar på att ge ut en bok och vill få bättre koll på eventuell upplaga och experimentera med form och utförande hör av dig till mig så hjälper jag dig.

Förmågan att göra nytta, genererar framgång.

/Jonas

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar