Vad vore ny teknik utan pappret?

 

För länge sedan spåddes det tryckta mediet vara dödsdömt av många. Man sa att sättet att distribuera information på papper är förlegat och kommer inte att stå sig så värst länge till.
Men hur mycket har vi sett av denna förutspådda sotdöd?
På en del områden mer, på andra områden mindre och på nya områden ser vi tvärtom en ökad användning av pappret som budbärare.

Kanske är det en generationsfråga?
Kanske är det en miljöfråga?
Kanske är det en prisfråga?

Jag intervjuades för ett tag sedan för en artikel i ett magasin om papprets framtid. Den andre personen som blev intevjuad var en professor från Columbia University, New York som menar att vi gradvis går över från enbart envägskommunikation på det traditionella sättet till en blandning av digital flervägskommunikation och den ”gammalmodiga tekniken”. Var teknik har sina fördelar och kommer att leva sida vid sida i många år.

Jag å min sida menar i artikeln att det dyker upp nya produkter, magasin, nya boktitlar och som bilden ovan visar exempel på, nya tekniker som beskrivs och lärs ut via pappersboken. Nya tekniker ger nya trycksaker.

Om vi funderar lite över miljöaspekten. Än idag finns ingen bra upparbetningsmetod för alla de batterier som våra datorer, läsplattor och mobiltelefoner lämnar efter sig. De ligger där och väntar medan det hela tiden tillförs fler gamla förbrukade batterier på den redan stora högen.
Däremot kommer ca 70% av allt papper i böcker och kataloger från återvunnet papper.
Om vi anstränger oss lite mer så kan vi även transportera pappret miljövänligt. Utan att tillföra ny koldioxid till atmosfären. (Järnvägstransporter)

Hur är det då med ekonomin?

Det är dyrt med digitala böcker!!
Om du köper dina böcker till en läsplatta så måste du konsumera mer än 246 böcker/år (0,67/dag) för att komma lika med kostnaden om du köper böcker på det traditionella sättet. (räknar då med inköpskostnaden för läsplattan, bredbandsabonnemanget och priset på den nerladdade boken).
Så även här kan vi inte räkna bort pappret.

Paper is still going strong!

/Jonas

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar