Vem bryr sig om de Globala målen?

Globala målen for webb

Sanningen att säga blir det allt fler. Kommuners upphandlingar kommer inom kort följa direktiven som sätts i de Globala målen. Dessa mål är 17 till antalet och har tagits fram och ratificerats av i stort sett alla stater, förutom USA, och ska användas av alla som ett verktyg för att nå Parisavtalets mål om en global temperaturhöjning om max två grader.

Som det står i UNDP:s (United Nations Development Program) beskrivning:
”För att de Globala målen ska bli verklighet måste alla delar av samhället – organisationer, näringsliv, offentlig sektor, forskare och enskilda individer – inkluderas. De Globala målen är till för alla och alla måste delta aktivt i genomförandet för att vi ska lyckas.”

Därför är det så glädjande att uppleva att det trägna arbetet med att beskriva vad vi på STIGE gör för att förbättra miljön nu ser ut att bära frukt. De senaste månaderna har några, som vi kallar utlånade kunder, kommit tillbaka för att de gillar det vi gör. Samtidigt har några nya kommit till som funnit oss tack vare vårt miljörykte.

Så alla de där viktiga och ibland frustrerande gångerna när vi tidigare blivit bemötta med: ”Jo, det är väl bra med miljön, så länge du har lägst offert,” har nu vänt till att  låta mer:
”Jo, vi skulle väldigt gärna vilja ha FSC märkt papper och det där med 100% solenergi är ju jättebra”.

Enträget arbete lönar sig kanske trots allt i längden.

Jag har förstått att det inom kort kommer att finnas prioriterade regler vid offentliga upphandlingar där minimalt klimatavtryck kommer valideras högre än lägsta pris.
Jag har blivit informerad att vissa kommuner kommer gå så långt att det kommer bli allt vanligare att man ska nå klimatneutralitet. Vi är inte där än men beslut i den riktningen blir allt vanligare och det dröjer inte så värst länge.

Ett annat tydligt exempel på större krav på miljöhänsyn fick jag igår.
Då nåddes jag av en pressrelease från en tysk organisation som kallar sig Robin Wood som skriver följande:
”Idag skickar 70 FSCcertifierade företag från Europa ett öppet brev till Sveriges regering,
Skogsstyrelsen och skogsbolagen Sveaskog, Stora Enso och SCA. Företagen kräver att alla
skogar med höga naturvärden i Sverige ska skyddas permanent.
Om inte deras krav uppfylls överväger de att avstå från eventuell handel med svenska
skogsprodukter.”
Uppropet är undertecknat av 67 företag som idag handlar med svenska trä och massaprodukter. Men som alltså överväger att sluta med det.

Läs hela pressreleasen här>> (öppnas som pdf-fil)

Detta är ett tecken på hur mycket miljön kan betyda för kunder och konsumenter.

Frågan är om det är så vidare klokt att fortsätta ignorera miljöfaktorerna.

Några av våra kunder har t.ex. begärt att vi ska använda papper som är certifierade efter tysk FSC standard och inte svensk, då den tyska standarden inte godkänner kalhyggesbruk.

Första gången var det lite knepigt att hitta rätt papper, men nu när det väl är gjort så är det en ”Walk in the park”

Och vi krokar gärna arm med fler som vill gå åt samma håll på den promenaden.

/Jonas

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.