Jämför och gör ditt val.

Jag håller just nu på tittar på klimatavtryck i samband med tryckproduktion.

Solarpanels STIGE roof
Horizontal Solar panel Train symbol signs with text copy

Vår produktion med solceller och tågtransporter innebär som bekant väldigt låga klimatavtryck. Läs gärna mina tidigare inlägg på denna sida.

Vad gäller våra konkurrenter i t.ex. Baltikum ser det mycket sämre ut. Se länk.

I Estland är den huvudsakliga energiförbrukningen kopplad till Oljeschiffer/Oljesand med 8 ggr högre utsläpp av växthusgaser än traditionell oljeförbränning. Som i sin tur är tusen gånger värre än solceller.

I Litauen är det rysk naturgas som gäller i huvudsak från en enda leverantör, Gazprom. Viss kol och olja förekommer också. Naturgas är i och för sig bättre än både olja och kol, men fortfarande långt från solkraft.

I Lettland har man en liten vattenkraftsförsörjning men importerar mycket el från Estland, Litauen och Ryssland. Vilken produceras enligt ovan.

Frakten från de baltiska länderna till Sverige sker med lastbil och fartyg som idag inte renar sina utsläpp överhuvudtaget. Många rederier kör på den smutsigaste (billigaste) restoljan de kan finna, med stora utsläpp av växthusgaser, kolväten och cancerogena sotpartiklar som följd.

Utifrån detta tycker jag det är befogat att själv ställa sig frågorna, Vilken väg ska jag välja? Vad är miljön och klimatet värt? En krona/bok, fem kronor/bok eller var går min egen gräns?

Vi som gjort investeringar för klimatförbättrande åtgärder har gjort våra val.
Vi har sedan länge bestämt oss vad en bättre miljö är värd.
De som inte gjort motsvarande investeringar har gjort sina val.

Nu ställer jag frågan till dig,
-Vad väljer du?

Tillgången på alternativa jordklot
har visat sig vara begränsad.

/Jonas

Om creaprint.se

Jag har jobbat i den grafiska industrins tjänst sedan 1983. Jag har hunnit gå igenom fotosättning, de första digitala scannrarna, desktop publishing, PageMaker, QuarkX-press, Acrobat, InDesign, Photoshop, triplex, quadroplex, arkoffset, rulloffset, trådbindning, limbindning, wire-o, klammerhäftning, ICC-profiler, color management, utskjutning, seglaminering, variabeldata, och mycket mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.